La urat

prichindei-la-urat
(Sursa fotografie Facebook, Berman , Böbel si Szathmary , istorie fotografica romaneasca)

Ningea de dimineață până seara, și fulgii nu mai încetau a se opri la noi acasă. Entuziasmați din zorii zilei ne pregăteam cu grijă și cu bucurie de seara noastră de poveste vrăjită de clinchete de clopoței și de urături din străbuni care de care mai voioase și mai încărcate de gânduri bune pentru anul nou prin care fiecare gazdă urma să treacă.
În toată casa până venea ora plecării fericirea noastră și iubirea din ochii și din inima părinților învăluia casa de magie și aceste frumoase momente erau privite de pe geam de fulgii mari ce prindeau a se juca voioși afară.
Timpul alerga grăbit și nerăbdător spre a întâmpina noul an. În casă repetițiile noastre nu încetau și deși orele treceau, eram din ce în ce mai energice, oboseala întârziind să apară. În colț lângă brad pe măsuță erau așezate la loc de onoare trăistuțele făcute de bunici și clopoțeii care erau pregătiți a cinsti frumoasele și primitoarele gazde pe care urmau a le vizita.
Aerul rece era învăluit de miros de pâine caldă și de mâncărurile pe care gospodinele le pregăteau pentru masa de sărbătoare. Colăceii rumeniți, merele mari frumoase atent alese, nucile, dulciurile și bănuții erau pregătite a întâmpina urătorii, vestitori de gânduri bune pentru anul ce urma a începe. Brazii de afară încărcați de omăt străluceau împodobiți de beculețe mari multicolore cu diferite forme care de care mai elegante și mai frumoase. La gazde cu fete tinere veneau pețitori și în curțile gospodarilor răsunau glasurile cetelor de urători. Mai târziu musafirii voioși oameni dragi ai familiei veneau a ne însoți la masa îmbelșugată.
Așa treceam sărbătorind românește în noul an: cu bucurie, cu speranță și cu planuri noi alături de oameni dragi și de familie.
Năsturel Sv vă urează Sărbători Fericite alături de oameni dragi și un an nou însoțit de bucurie, sănătate și reușite.La mulți ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *